Blogs
Wat zijn je rechten als een feestdag op een vrije dag valt?

Wat gebeurt er als een feestdag op een vrije dag valt? Voor werknemers kan dit vragen oproepen over compensatie en voor werkgevers is het belangrijk om hier een duidelijk beleid voor te hebben. In Nederland is er geen wettelijke verplichting voor feestdagcompensatie, maar goede afspraken voorkomen misverstanden en zorgen voor tevredenheid aan beide kanten. In deze blog bespreken we de rechten van werknemers, hoe werkgevers hierop kunnen inspelen en welke oplossingen kunnen helpen.

min. leestijd
dsc03328.jpg

Jouw rechten als werknemer wanneer je vrije dag op een feestdag valt

In Nederland is er geen wettelijk recht op compensatie voor feestdagen. Dat betekent dat het afhangt van afspraken in jouw cao of arbeidsovereenkomst. Het College voor de Rechten van de Mens heeft echter bepaald dat parttime werknemers niet benadeeld mogen worden. Dit betekent dat jij recht hebt op een evenredig aantal vrije feestdagen. Kijk in jouw cao of contract om te zien wat hierover is afgesproken. Dit is de eerste stap om te begrijpen waar je recht op hebt. 

Zorg als ondernemer voor een goed beleid rondom feestdagcompensatie

Duidelijke communicatie over compensatie is belangrijk. Neem concrete voorbeelden op in je personeelsbeleid, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Werk met een rekenvoorbeeld om te laten zien hoe compensatie wordt berekend. Dit kan je doen doormiddel van tools of software om verlofuren en feestdagen bij te houden. Daarnaast is het slim om regelmatig feedback te vragen van werknemers. Dit helpt je om beleid verder te verbeteren en de tevredenheid binnen je team te verhogen. 

Ga het gesprek aan over je vrije dagen

Het is belangrijk om voorbereid het gesprek aan te gaan. Hier zijn een paar tips om dit succesvol te doen: 

  • Ken je rechten: controleer eerst je cao of contract, zodat je weet wat erin staat over feestdagen. 
  • Breng jouw situatie in kaart: houd bij hoeveel feestdagen op jouw vrije dagen vallen. Zo kun je dit gericht bespreken. 
  • Wees open en duidelijk: Bbspreek je verwachtingen op een positieve manier en stel een mogelijke oplossing voor. 
  • Denk mee met je werkgever: bied flexibiliteit aan en laat zien dat je een wilt zoeken naar een oplossing. 

Door goed voorbereid en professioneel het gesprek aan te gaan, laat je zien dat je serieus bent en meedenkt. 

Oplossingen wanneer een feestdag op je vrije dag valt

Er zijn verschillende manieren waarop feestdagen kunnen worden gecompenseerd als ze op jouw vrije dag vallen. Hier zijn drie veelgebruikte oplossingen.

Pro-ratoberekening

Bij deze methode krijg je vrije uren op basis van de verhouding tussen jouw werkuren en een fulltime werkweek. Werk je bijvoorbeeld 60% van een volledige werkweek? Dan heb je recht op 60% van het aantal feestdagen. Dit systeem zorgt ervoor dat parttimers naar verhouding hetzelfde aantal vrije dagen krijgen als fulltimers. 

Extra verlofuren

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om werknemers extra verlofuren toe te kennen als compensatie voor feestdagen die op vrije dagen vallen. Deze uren kun je flexibel inzetten op momenten die voor jou goed uitkomen. Het voordeel van deze aanpak is dat je zelf kunt bepalen wanneer je de compensatie gebruikt. 

Jaarurensysteem

In dit systeem worden feestdagen verwerkt in het totale aantal uren dat je per jaar moet werken. Het aantal te werken uren wordt aangepast op basis van jouw werkpercentage. Dit geeft jou én je werkgever duidelijkheid en voorkomt dat er per feestdag losse berekeningen nodig zijn. Het biedt meer flexibiliteit voor beide partijen. 

Deze oplossingen zijn niet standaard. Bespreek daarom met je werkgever welke aanpak het beste werkt voor jouw situatie.

Zo ga je om met een feestdag op jouw vrije dag

Een feestdag op een vrije dag roept vragen op, maar met de juiste aanpak kun je dit samen oplossen. Als werknemer is het slim om je cao of contract te checken. Werkgevers kunnen zorgen voor duidelijkheid met een helder beleid en goede communicatie. Door samen in gesprek te gaan, kom je tot een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn.  

Meer
blogs
dsc01263.jpg
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Wanneer je een nieuwe baan overweegt, denk je vaak aan het salaris, de werktijden en de verantwoordelijkheden. Maar er is meer dan alleen het brutoloon dat een rol speelt in je werkplezier en zekerheid. Secundaire arbeidsvoorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van je totale beloning en kunnen je werkervaring aanzienlijk verbeteren. In deze blog leggen we uit wat secundaire arbeidsvoorwaarden precies zijn en welke voorbeelden je kunt tegenkomen.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
dsc01234.jpg
Alles wat je moet weten over personalia op je CV

Je cv is jouw visitekaartje. Het geeft een eerste indruk van wie jij bent en wat je te bieden hebt. Personalia vormen het begin van je cv en zijn belangrijk om snel de juiste informatie over jezelf te delen. Maar wat zet je precies bij personalia? En hoe zorg je dat deze gegevens compleet en duidelijk zijn? In deze blog lees je hoe je jouw personalia goed op je cv vermeldt.

Alles wat je moet weten over personalia op je CV
dsc01312.jpg
Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

Ben je op zoek naar werk en twijfel je tussen een detacherings- of uitzendbaan? Beide vormen van werken via een externe partij lijken op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen in contract, zekerheid, duur en verantwoordelijkheden. In deze blog leggen we helder uit wat het verschil is tussen detacheren en uitzenden, zodat je een keuze maakt die past bij jouw situatie en doelen.

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?